HTML

Friss topikok

Autós képek

Toyota Auris Full Hybbant


2011.01.12. 09:16

   Valamelyik nap olvastem egy hirdetést, amiben a következőt láttam:

Toyota Auris Full Hybrid

De mi lehet a full hybrid (teljesen hibrid) technológia? Nem teljes, kamu (fake) hibridek is léteznek? Vagy fél-hibrid, negyed-hibrid, esetleg tizenhatod-hibrid technológia az, amit eddig ismertünk ?

A hibrid szó eredeti jelentése vegyes, felemás, keresztezett, torzszülött, félvér, korcs

 

Vagy csak egyszerűen arról van szó, mint a Bifiduz-regulalitis (direkt írom másképp :P) esetében, amikor is kitaláltak egy műszót a termékmenedzserek, hogy azáltal eladhatóbbá avanzsálják a piacon ugyanolyan értékekkel bíró árucikküket?

 

A toyota.hu oldalán ezt találtam (régebbi a bejegyzés, akkor még csak tanulm,ányautó HSD szintjén volt ismert):

az Auris HSD Full Hybrid tulajdonosa a Toyota full hybrid hajtásláncából eredő használati értéket, menetkényelmet és kivételesen csöndes működést is nagyra fogja értékelni.Az Auris HSD Full Hybrid körülbelül 10 másodperc alatt éri el a 100 km/h sebességet álló helyzetből. E remek teljesítmény mellett

 

Magyarán: semmi. Ebből az ég világon semmi nem derül ki, hogy mi ez a full hybrid technológia, csak azt mantrázzák, hogy az a gépkocsi vásárlójának jó. Kompakt autó, 10 másodperc alatt álló helyzetből százra - tulajdonképpen már a kilencvenes évek közepe óta átlagos, legfőképp nem remek teljesítmény.

Ehhez képest, a szériamodellnél a következőt találtam a 4x4 online.hu-n:

A japánok angliai üzemében készül a márka második, Európa első saját gyártású "teljesen hibrid" autója (..) 1.8 literes VVT-i Atkinson-ciklusú benzinmotorral és a 60 kW-os villanymotorral az Auris HSD összesen 136 lóerős. Gyorsulása 0-100 km/órára 11,4 másodperc

Upsz. A végén kiderül, hogy a fentebb említett, sok honlapon átmásolt marketing szöveg szerinti remek teljesítmény valójában még csak átlagos sincs, sőt, inkább kevés...

Több mindent a full hybrid technológiáról itt sem olvashattam, egy érdekes részlet azonban megragadta figyelmemet:

A váltót Shift-by-Wire technológia vezérli, ami azt jelenti, hogy a sebességváltó kar tulajdonképpen csak egy elektronikus előválasztó, egy joystick, amely minden sebességváltó művelet után visszatér alaphelyzetébe, és ezért a váltó aktuális státuszát csak a műszerfalról lehet leolvasni.

Ez igen! Ez már valami!

De, mintha ez sem lenne egy világújdonság, robotizált váltót szériában már 1999-ben kínáltak az olaszok, Selespeed néven. De az M3-as BMW-ben is ugyanilyen MagnetiMarelli egység debütált, és az első fecske Ferrari 355 F1 is majdnem ugyanaz, persze picit gyorsabb és drágább. A Renault-nál is már egy évtizede kapható QuickShift néven joystickos autó, csak épp nem verték ekkora dobra. Mint ahogy az olaszok sem csináltak ügyet a változó szelepvezérlésről 1989-ben, a kilencvenes évek közepén aztán a japánok nagy dirrel-durral kezdték felmatricázni autóikat VVT feliratokkal, mert az modern, jobb, gyorsabb és szebbé teszi az autóik tulajdonosát.

 

(Egy kis időutazás Jean Todt és John Surtees segítségével)

 

  Mivel sehol nem találtam nyomát, mitől lenne kivételesebb ez az Auris hibrid technológiája, mint más hibrid autóké, a Wikipédia lett segítségemre:

A teljesen hibrid (más néven teljes értékű hibrid, full hybrid) bármikor képes akár akkumulátorról, akár belső égésű motorral, akár mindkettővel meghajtva menni.

Érdekes. Úgy tudtam, hogy erre bármelyik ma kapható hibrid (Prius, Honda CRZ) képes. Nem is beszélve a Chevrolet Volt /  Opel Amperáról, amik szintén, csak épp ott a villanymotort segíti majd egy kicsi robanómotor...

 

Szívem szerint rámondanám, hogy megint egy parasztvakítás, de én nem vagyok ilyen kegyetlen. Nyilván nem hybbant, aki ilyen autó vásárlása mellett dönt, hanem egy környezetére figyelmes, gondoskodó, modern, középosztálybeli ember. Akit nagyon szeretnek! A marketing osztályon.

 


3 komment

Címkék: marketing hibrid toyota nagyon hybrid full teljesen auris full full bifiduz

A bejegyzés trackback címe:

https://automeo.blog.hu/api/trackback/id/tr112578203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

joeramirez · http://automeo.blog.hu/ 2011.01.27. 13:12:09

"Beragadt az Enter" ?

Utolsó idézetet sikerült értelmezni? Benne van minden. Tömören.

Csak azért sem küldöm el újra ezt a választ.
süti beállítások módosítása